Om os Medlemssider Aktiviteter Presse Nordisk Spiritualitet Gudehov

   
Aktivitetsliste
Blot
Blotbeskrivelse
Opskrifter
Ritualtekster
     
 

Tilmeld dig vores blótgæsteliste og få tilsendt indbydelser.

Skriv din e-postadresse i feltet her over.

Besøg også vores

 

CVR-nummer: 36615559

Ynglingerite

( udført ved vårblótet den 3. maj 2003)

Blótgæsterne har fået besked på at medbringe en lille gave til den unge som fra nu vil regnes som voksen. – Det kan være alt fra en lille sten, blomst, fjer, eller gerne nogle ord, formuleret på et stykke papir, eller noget ganske andet. Disse gaver vil under ritualet blive indsamlet i læderfadet til dem, hver for sig og derefter overrækkes gaverne samlet.
Sydgydjen: ”Når barnet har været hos sin familie i nogle år og har fået lært sig en masse ting, bliver det så stort, at det ikke tilhører sine forældre på samme måde længere men begynder at stå på egne ben og bliver voksen. Nu er [Ynglingen] nået til skelsår, hvor hun skal forlade det at være barn. Jeg vil be’ dig om at komme ind i cirklen, [Ynglingen]
”[Ynglingen] i dag er sidste gang du må forlade en lukket cirkel. Jeg vil bede dig om at gøre det. Jeg vil bede dig om at forlade cirklen, gå ud i skoven og finde tre ting.
En ting fra din barndom du vil sige tak for, et ønske for din fremtid, og jeg vil bede dig om at finde den kraft eller magt, som du vil bede om hjælp til at få opfyldt det ønske.
Gå ud i skoven [Ynglingen], og find disse ting. Imens du er ude, vil du kunne høre min sang. Når den ophører, har du fundet de tre ting, og kommer tilbage til cirklen. Når du træder ind i cirklen igen, er du ikke mere barn, og vil ikke kunne bryde en lukket cirkel mere. ”
[Ynglingen] forlader cirklen.
Vestgoden går ind og tager ”kurven”, samler ind folks ”gaver” til [Ynglingen].
Her synges en sang. Sydgydjen sejder sig til den på forhånd.
Når hun kommer tilbage tager Østgydjen imod hende. Østgydjen spørger, hvad hun har fundet.
[Ynglingen] siger 1)sit tak, 2)sit ønske og 3)hvilken magt hun beder om hjælp, mens hun lægger tingene under dyssen én ad gangen.
Hun får edsringen af Østgydjen og rækker den op i verdenshjørnerne:
”Magter og kræfter, jeg beder jer beskytte og støtte mig på min færd til mine voksne år!”
Hovgoden træder ind i cirklen og rækker hende en kniv: ”Du er nu gammel nok til at tage vare på dig selv. Som et symbol på dette får du nu denne kniv”
Hun er nu trådt ind i de voksnes rækker. Vi, der står i ringen, vil fremover behandle og betragte den unge som voksen."
"Tag imod vores små gaver i læderfadet." Vestgoden træder ind og giver gaverne til [Ynglingen], som siger tak og går på plads i cirklen.


 

Side op

© Furesø Net 2010